Bossche Talent School

 

Bossche Talent School in de carnavalsvakantie!

Na het succes van de Bossche Talent School in de zomervakantie van 2020, is er in de carnavalsvakantie van 2021 een tweede editie georganiseerd. Wederom met heel veel interactieve workshops én rekening houdend met de huidige Coronamaatregelen.

Lees hier het verslag van deze succesvolle tweede editie!

Poster Bossche Talentschool 15-19 februari 2021

Lees hier meer over de editie Carnavalsvakantie 2021

 

Wedstrijd Infographic ontwerpen over Bossche Talent School 2020

Op vrijdag 30 oktober was het zover, de onthulling van het winnende ontwerp van de derdejaars leerlingen D&P uit de klas van docent Martijn Peeters (foto) op de Bossche Vakschool. We hadden hen gevraagd om voor ons een bruikbare infographic te ontwerpen. Daarmee willen we iedereen laten zien wat de Bossche Talent School was en hoe geslaagd de eerste editie is verlopen.

Uit alle ontwerpen heeft de jury, bestaande uit Nathalie Cosentino (Powerup073), Apolline Mol (APOlearn), Mandy van Wanrooij (foto) en Femke Gijsbers (beide van OO 'sH) een eerste selectie van 5 ontwerpen gemaakt. Dat waren die van:

Lees meer

Josina - Heel tof door gebruik van foto’s. Spreekt aan en nodigt uit. Wel veel tekst nog. Logo-deel rommelig.
Justin - Mooi die infoblokjes bovenaan. Heel strak vormgegeven en nodigt uit tot verder lezen. De logo’s alleen niet goed op waarde gezet (de 4 kernlogo’s meer, anderen minder naar voren laten komen).
Maissa  - Leuk die ellipsen, speels. Al kan de opbouw ook als wat warrig gezien worden.
Selin - Goed kleurgebruik, trekt de aandacht door de pijlen en punten. Weinig beeldfiguren, veel tekst.

We konden niet kiezen welke we nu echt het allerbest vonden. Josina en Justin hebben samen de eerste plaats gewonnen en Maissa’s speelse ontwerp kwam als derde, vlak op de hielen gevolge door het kleurrijke design van Selin.

Uiteindelijk heeft docent Peeters van de winnende ontwerpen een prachtige samengestelde eindposter gemaakt, zie bijlage. Hierin zijn alle goede, sprekende elementen van de ontwerpen van de top 4 verwerkt. Een prachtig, passend eindresultaat. Dit voldoet helemaal aan de wens die wij hadden. Vol trots kunnen we deze infographic nu gebruiken in de communicatie over de Bossche Talent School!

Zo creëerden we samen weer een mooi voorbeeld van hoe door soepele samenwerking (en kansen zien) er betekenisvol onderwijs ontstaat. Nogmaals hartelijk dank voor de goede inzet en het mooie resultaat

 

link naar infographic

 

Verslag van de Bossche Talent School 2020

Van 27 t/m 30 juli 2020 vond de eerste editie plaats van de Bossche ‘Talent School’. De Talent School was een educatieve zomerweek voor leerlingen tussen de 12 en 19 jaar oud die wonen in ’s-Hertogenbosch e.o. Deze week is mede mogelijk gemaakt door bevlogen sociale & onderwijsprofessionals vanuit Ondernemend Onderwijs ‘sH, PowerUp073 en de Bossche Vakschool, in samenwerking met een aantal actieve Avans studenten Social Work en een Fontys student Creative Design en uiteraard alle workshopleiders. De Bossche Vakschool stelde haar schoolgebouw open voor de Talent School.

Lees meer

De insteek van de Talent School was om de ‘summer learning loss’ te verminderen en de sociale inclusie en participatie van jongeren in ’s-Hertogenbosch e.o. te vergroten. Dat was een van de unieke punten van de Talent School: een schoolweek waarbij de focus niet alleen lag op de cognitieve ontwikkeling, maar juist ook op de sociaal-emotionele en persoonlijke ontwikkeling van jongeren.

De Talent School was een enorm succes! Uiteindelijk deden er ongeveer 30 jongeren mee, vanuit 11 verschillende Bossche middelbare scholen die samen in kleine groepjes hebben deelgenomen aan ruim 60 verschillende workshops. De jongeren hebben in deze workshops leerervaringen opgedaan op allerlei gebieden: persoonlijk, creatief, sociaal-emotioneel, leren leren etc. Klik hier (hyperlink) om het hele programma en het diverse workshopaanbod te lezen van de Talent School.

Als afsluiting van de week werd op donderdagmiddag een expositie gehouden. In deze expositie waren werken van de jongeren te zien. Het gaf beeld wat de jongeren gedaan en geleerd hadden tijdens de Talent School. Deze expositie vormde een feestelijke afsluiting met pizza, waarbij de jongeren ook aan hun familieleden met trots hun werken konden laten zien.

Wethouder Ufuk Kâhya, een journalist en fotograaf van het Algemeen Dagblad/Brabants Dagblad kwamen ook op donderdagmiddag tijdens de expositie even langs. Dat resulteerde in onderstaand krantenartikel: https://www.ad.nl/den-bosch/van-creatieve-activiteiten-tot-prestatievaardigheden-tijdens-de-bossche-talent-week-komt-alles-aan-bod~a8c2348c/

Gedurende de Talent School is er aan het einde van elke middag een evaluatie gehouden met de jongeren tijdens de ‘check-out’. Daarnaast is tijdens de lunch op donderdag aan alle deelnemers gevraagd om via post-its voor henzelf te noteren wat hun antwoord was op enkele algemene evaluatievragen. De vragen betroffen hun ERVARING tijdens de week (blauw); wat ze deze week geleerd hebben (groen, INZICHT), wat ze het LEUKst vonden (geel) en welke TIPS en suggesties ze voor volgend jaar voor ons hebben. Zie onderaan dit verslag de foto’s van deze input. Ook hebben workshopleiders gedurende de week feedback aan de organisatie terug gegeven.  

Hieronder volgen aantal opvallende punten uit deze evaluaties:

 • De deelnemers vonden het te kort! Zowel de week zelf als een groot deel van de workshops mag van hen wel langer duren.
 • Een leuke week ‘waar je veel beleeft’ en die ‘leerzaam’ was.
 • Deelnemers benoemen zelf qua inzichten die ze hebben opgedaan met name de soft skills zoals ‘samenwerken’, ‘vrienden maken’. Ook worden vaardigheden als koken, dansen, visagie en ontwerpen genoemd. Een aantal ouders benoemden tijdens de expositie dat ze hun kind in tijden niet zo enthousiast over school hadden gehoord thuis.
 • Met name koken, actieve workshops zoals dansen, sport en lasergamen en het t-shirt bleken werden op donderdag genoemd als leukst. Geheel naar verwachting. Mooie is dat ze ongemerkt hierdoor geleerd hebben wat de (scheikunde) kracht van chloor is.
 • Ook mooi was om te horen dat de groep die de Design-Sprint had gelopen, dat ze die uiteindelijk het meest leerzaamst vonden, ook al was het begin wat vaag en lastig. Ze ontdekten dat iets moeilijks leren veel voldoening kan geven.
 • Veel workshopleiders gaven terug dat zij erg tevreden waren over de Talent School. Een workshopleider mailde het volgende naar de organisatie: “Met heel veel plezier wil ik jullie danken voor een mooie ervaring. Gisteren heb ik mijn workshop! mogen geven aan leerlingen. Allemaal hele fijne positieve leerlingen. Veel gelachen en ook een klein traantje mogen laten.

Helaas was en ben ik niet in de gelegenheid om meerdere dagen mee te mogen werken maar bij een volgende keer houd ik me graag aanbevolen om mee te mogen doen.

Mijn complimenten voor de organisatie en de zeer mooie en positieve sfeer. Natuurlijk gaat mijn zeer smakelijke dank uit naar de overheerlijke Bossche bollen. Absoluut voor herhaling vatbaar.”

 • De ouder van een deelnemer stuurde het volgende mailtje aan de organisatie: “Via deze weg wil ik jullie namens … hartelijk danken voor de geweldige dagen die ze op jullie Talent School gehad heeft. Ze vond het helemaal geweldig!

Hopelijk volgend jaar een vervolg.......(en zij is er bij).”

 

 

Al met al was de Talent School een bijzondere, leerzame en gezellige week. Voor zowel de jongeren, de workshopleiders, als de organisatie. Wie weet volgt er een Talent School 2.0?!

Apolline Mol en Femke Gijsbers

 

 

Links naar persberichten over de Talent School 2020:

 

Evaluatiepunten van de jongeren op de laatste middag, ZIE FOTO'S HIERONDER:

   

 

Foto's Bossche Talent School 2020

Hier een foto-impressie gemaakt tijdens de workshops van de Bossche Talent School (27 t/m 30 juli 2020), georganiseerd door de Bossche Vakschool, Avans Hogeschool, PowerUp073 en Ondernemend Onderwijs.

Meer foto's van Bossche Talent Week vind je door op onderstaande links te klikken:

Link naar foto's door Rodrigo Alonso

Link naar foto's door Apolline Mol

Link naar foto's van Gizem Gozuyasli

 

 

Bossche Talent School

Ben jij tussen de 12 en 19 jaar en heb je school gemist? Kom dan van 27 t/m 30 juli naar de Bossche Vakschool. Het is helemaal gratis!

Wil jij je talenten ontdekken? En wil je nieuwe mensen leren kennen? Sta je open voor nieuwe dingen? Verveel jij je tijdens de zomervakantie? Of heb je gewoon zin om iets te doen deze zomer? Doe dan deze zomervakantie mee met de Bossche Talent School! Een super toffe zomerweek! In deze week kun je bijleren, en andere leuke dingen doen, zoals sporten, koken en creatief bezig zijn. Het is ook een week om nieuwe mensen te ontmoeten, je blik te verbreden en samen gewoon een gezellige week te beleven. Lees hier het programma

Lijkt dit je leuk? Meld je dan aan bij BOSSCHETALENTSCHOOL@GMAIL.COM

Je bent van harte welkom!

 

Lees meer

Meer zien over hoe deze week verliep? Klik hier

Deelnemende partijen

 • Bossche Vakschool
 • Avans Hogeschool voor Social Work
 • PowerUp073
 • Ondernemend Onderwijs 'sH